HTML

Patkányfogó - kártevőirtás szeged

Friss topikok

Ki csípett a dunyha alatt…? Tények és tévhitek az ágyi poloska kapcsán.

2013.06.13. 19:21 Dániel Markovics

Önkéntes véradónak lenni tiszteletet érdemlő dolog. Aki a steril környezetben vénájába szúrt tű által adja vérét, segíti embertársai gyógyítását. Önkéntelen véradónak lenni azonban, saját ágyunkban, akaratunk ellenére, az éjszaka leple alatt, nem olyan felemelő érzés.

Reggel, a megszokott időben felpattan a szemünk, vagy a vekker kitartó csörömpölésére felriadunk. Na mindegy! Új nap kezdődik!

Rámosolygunk párunkra, vagy belopózunk gyermekünk szobájába, arcát simogatva tudatni vele, „Drága utódom, most már biztosan elkésel korodhoz mérten aktuális fokozatú oktatási intézményedből.”, vagy csak a fürdőszobában fogmosás közben bele pillantunk a tükörbe.

Többnyire így kezdődhetne egy átlagos nap.

Egy nem átlagos, hanem döbbenettel kezdődő nap hogyan kezdődik?

Mosolyogva felébredünk, újabb szép nap virradt ránk. Felhajtjuk takarónkat, hm…, egy-két, hm…, van az több is, apró rozsdabarna pötty éktelenkedik az ágyneműn. „Áthúzzuk majd, aztán irány a mosógép, de csak a reggeli kávé után.” konstatáljuk magunkban, miközben még egyet nyújtózunk.

A döbbenet ezután következik, miközben a fent vázolt események valamelyikével folytatjuk reggeli tevékenységünket.

1, Párunkra mosolygunk.

2, Gyermekünket ébresztgetjük.

3 Fogmosás közben, a tükörképünket csodáljuk.

Most jön a döbbenet!!!!!

 Kiütés! Kiütés a kézen! Kiütés a vállon, a nyakon! Nézzük csak? A hason, a lábon! Illetve az egész testen.!

bedbug-bites.jpg

- Mi van?!

- Betegek vagyunk?

- Rózsa, vagy bárányhimlő? Vagy csak allergia, esetleg gyomorrontás?

- Doki azt mondta egészségesek, vagyunk.

- Lehet, hogy szúnyogcsípés? Nem! Szúnyogháló van minden ablakon. Egyébként is nincs egy hete, hogy háztetőnk felett húzott el a szúnyogirtó kétfedeles repülőgép.

- Bolha? Nem! Házi kedvencünk nincs, vagy ha van, rendszeresen fürdetjük, bolha-, és kullancs elleni szerekkel kezeljük, nyakörvezzük. Egyébként is rendszeresen takarítunk.

- Talán fejtetű? Nem! Igaz hogy gyermek közösségekben időnként járványszerűen terjed. Azonban, a gyógyszertárakban kapható fejtetűirtó szerekkel hatékonyan meglehet tőlük szabadulni. Ilyenkor az egész család hajas fejbőrét le kell kezelni ezekkel, a csodaszerekkel, hogy a visszafertőzés lehetőségét kizárjuk. (Lásd az alkalmazási utasítást.) A fejtetű csak a hajas fejbőrön élősködik. A test egyéb felületein nem szív vért, tehát ott nem okozhatott kiütést.

- Ruhatetű sem lehet! Nem hát! Igaz hogy a ruhatetű, a lövészárkok katonáival együtt végigküzdötte  mindkét világháborút, de az általa terjesztett kiütéses tífusz nem ritkán több áldozatott szedett, mint a harcoló felek egymásra zúdított tüze.

Fehérneműinket naponta cseréljük. Az ágyneműt is hetente.

 A hetekig tisztacsere nélkül harcoló katonák ruházata alkalmas volt arra, hogy a jégeralsó, ing, zubbony, stb., korcainál, varrásainál a ruhatetű anyuka által elhelyezett ruhatetűserkék, kikeljenek, élősködjenek, szaporodjanak, kifejlődjenek, és emberről emberre terjesszék a kiütéses tífusz kórokozóját. A ruhatetűserke kikeléséhez az emberi test melege elengedhetetlen.

Mi pedig azon kívül, hogy rendszeresen cseréljük a ruhákat, a mosás, száradás után vasalunk is. A forró vasat nem éli túl a ruhatetű serkéje.

- Lapostetű tán? Na ne már!

 A gondolat is kuncogtató. Mint tudvalévő a lapostetű élettere a fan szőrzet, és bizonyítottan csak nemi érintkezés útján terjed. Többen állítják, hogy egyes, kefesűrűségű bajuszszőrzetszerűségben is észleltek már életképes példányokat. (Fel nem foghatom, mi módon kerülhettek?)

A divat irányzat is a lapostetű ellen dolgozik. Az intim szőrtelenítés szinte általánossá válása, úgymond megszüntette az életterét. Még egy faj, melyet az emberiség sodort a kipusztulás szélére…

Mindezeket a lehetőségeket ki zárva, egyetlen lényre gondolhatunk, amelynek a kártételére ez a tünetcsoport jellemző, ez pedig az ágyi poloska.

 a-poloska-fejlodese.jpg

Tudományosan: az ágyi poloska rendszertani besorolása

 

Törzs: Artropoda - izeltlábúak

Osztály: Inszekta - rovarok

Rend: Hemiptera - Félfedelesszárnyúak

Alrend: Hetoptera - Poloskák

Család: Cimiciade  - Vérszívó poloskák

Faj: Cimex lectularius - Ágyi poloska

 

 

Ha ön vagy családtagja, vagy bármely ismerőse hasonló ágyi poloska által okozott ártalommal szembesült, vagy kétséges hogy „Ki csípett a dunyha alatt?”

 

Ha érdekli az ágyi poloska életmódja, szaporodás biológiája: http://www.patkanyfogo.hu/

 

Ha érdekli az ágyi poloska behurcolásának megelőzésére alkalmazott ön által is alkalmazható technika, különös tekintettel külföldön boldogulásukat kereső hazánkfiaira: http://www.patkanyfogo.hu/
(Munkám során tapasztaltam, gyakran a haza látogatott szeretünk, nem kívánt ajándéka volt, a vérszívó ágyi poloska. Lehetséges fertőzési források: szállás, busz, repülő, stb.). 

Ha kíváncsi arra milyen professzionális eljárásokkal fogjuk önt maradéktalanul megszabadítani az ágyi poloska jelenlététől, amennyiben minket kér fel rá: http://www.patkanyfogo.hu/

 

Ha bővebb információra van szüksége, hívjon személyesen:

Markovics Kálmán, egészségügyi gázmester, Biocid KFT.

70/512-7481

Szólj hozzá!

Címkék: ágyi poloska Szeged Bács-Kiskun Csongrád Békés Jász-Nagykun-Szolnok ágyi poloska irtás kártevőírtás

A bejegyzés trackback címe:

https://patkanyfogo.blog.hu/api/trackback/id/tr45360312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása